Rabu, 26 Disember 2012

# 10 special for you

Assalamu'alaikum  ^ ^

Ada orang tu bagi sy satu lukisan cumel ni. Pandai betul budak cumel ni melukis. Terima kasih banyak-banyak sebab sudi lukiskan untuk akak yer Mahfuzah aka adik angkat sy yg comel dan sangat cute. Ni lukisan yg Mahfuzah lukis. Cantik kan kan kan ^__^  


_
_
_
_

 Mahfuzah lukis muka saya. Aiipp malu laa (blushing) =__=

Terima kasih tau for this lukisan kartun yg super duper comel. So, akak pon ada buat satu lukisan untuk awak. Lukisan ni akak hadiahkan untuk Mahfuzah (maaf sebab agak comot, pasal tak reti nak lukis). Punya la susah nak try melukisnya. Hope Mahfuzah suka yer walaupun tak cantik. tapi yg tak cantik itu lah dinamakan seni kan (menyedapkan hati =__=).

Nah special untuk awak.

_
_
_


p/s : ada bakat nak jadi pelukis tak..hehee =)

Isnin, 24 Disember 2012

# 9 fall in love with ....... ^ ^




Setiap yg dijadikan oleh Allah itu adalah berpasang-pasangan. Jika ada kanan pasti ada kiri, jika ada  siang pasti ada malam, jika ada tinggi pasti ada rendah dan  jika ada daratan pasti ada lautan. Begitulah juga  sebagaimana Allah menciptakan manusia, dijadikan ada lelaki dan ada perempuan untuk saling melengkapi. Ibarat seperti sepasang sayap. Andainya patah sayap itu tidak mungkin seekor burung mampu terbang tinggi.  

"Maha Suci Allah yang menjadikan kejadian semua berpasangan dari sesuatu yang tumbuh di bumi,  dari mereka (manusia) dan dari sesuatu  yang mereka tidak mengetahui"
(Surah Yasin : 36)


Jodoh itu adalah urusan dan rahsia Allah. Ianya sudah tercatat di Luh Mahfuz sejak azali lagi. In Sha Allah orang yg baik pasti akan mendapat jodoh yg baik. Perkahwinan ialah penyatuan dua jiwa dan hati sebagai satu permulaan untuk babak-babak seterusnya dalam cerita sebuah kehidupan. Ada babak gembira, sedih, romantik atau marah. Cinta dan mencintai itu ibarat satu perjuangan. Perlu diharungi walau pelbagai rintangan dan halangan yg datang. Jodoh itu bukan milik kita tetapi milik Allah, maka letakkannya di dalam kawalan. Bukan mengikut hati dan perasaan ^_^ 

Bila ditanya tentang ciri-ciri seseorang yg bakal menjadi teman hidup pasti ramai yg memilih seorang yg cantik, handsome, sempurna, berharta, bergaya dan akhir sekali baru memilih yg beriman atau beragama. kenapa perlu dilihat dari segi kecantikan atau ketampanan. Kenapa perlu memilih seorang yg sempurna. Kalau kesempurnaan yg dicari, tak mungkin kita menyedari kelemahan dan kekurangan yg ada pada diri. Ketidaksempurnaan itu sebenarnya yg membuatkan sebuah hubungan suci yg terjalin menjadi lebih sempurna dan mencari keredhaan Allah. Dalam sebuah perhubungan ini kita belajar untuk memahami antara satu sama lain, saling melengkapi kekurangan yg ada pada diri. Rasulullah saw bersabda dalam hadis Baginda : 

" Kahwinilah wanita itu kerana empat perkara, kerana hartanya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Pilihlah wanita yg beragama, engkau akan selamat".


Terkadang cinta yg menginap di hati manusia adalah satu ujian. Kita tidak pernah salah untuk mencintai seseorang, yg salah itu apabila meletakkan harapan agar cinta itu diterima sepenuhnya. Lumrah manusia inginkan dicintai dan disayangi, lebih membahagiakan jika ianya dari insan yg diharapkan. Tapi kehidupan tidak semudah angan-angan. Tidak semua yg diharapkan menjadi kenyataan, takdirnya Allah yg merancang dan menentukan setiap kejadian. Dikala impian yg tersimpan gagal dilaksanakan, percayalah bahawa Allah mencintaimu dan Dia telah mentakdirkan yg terbaik bagimu walaupun pada jalan yg berlainan. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui. 

Siapa insan untuk menolak rasa cinta yg mula terbit di jiwa. Hadirnya tidak pernah dipinta. Rasa itu tidak pernah dipaksa. Cumanya ya Allah aku bermohon padaMu pemilik segala rasa. Seandainya, rasa ini ujian cuma, Kau lindungilah hatiku daripada lemas dalam harapan yg palsu semata. Jika dia bukan selayaknya untuk menyempurnakan daripada separuh agamaku, Kau bawalah rasa ini jauh-jauh. Seandainya dia benar-benar telah Kau pilih untukku, satukan hati ini dan hatinya dengan sebuah ikatan yg Kau redhai. In Sha Allah.


Lelaki yg kacak akan menunggu bidadari hadir bagi menemani hidupnya di dunia tetapi lelaki soleh akan menanti wanita solehah untuk bersamanya menuju ke syurga. Wanita yg cantik akan menunggu lelaki idaman bagi mengisi ruang hatinya tetapi wanita solehah akan menanti lelaki soleh untuk menjadi imam dan membimbingnya. Sesungguhnya mencintai  Dia yg selalu mengasihimu seperti bunga yg takkan layu ditimbus dingin salju.


Jumaat, 21 Disember 2012

# 8 the power of friendship

Assalamu'alaikum



Persahabatan itu seperti tangan dan mata. Saat tangan terluka, mata menangis. saat mata menangis, tangan akan menghapusnya. dan persahabatan yang sentiasa abadi adalah persahabatan yg dilingkari dengan indahnya kalimah Islam.

"Tidak sempurna iman seseorang daripada kamu sehingga dia mengasihi saudaranya sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri"   (Riwayat Bukhari & Muslim)


Teman, kawan, sahabat, rakan atau apa sahaja istilah untuk merujuk kepada makna sebuah ikatan suci antara dua hati yg bertaut  pada tali kasih sayang Allah. Persahabatan itu indah kerana darinya kita menyulam cinta dan  kasih pada Illahi.  Kenapa indah? sebab dari sahabat kita kenal apa itu erti kasih sayang. Melalui persahaban kita mula belajar bertatih mengenal erti kehidupan yg penuh onak duri. Ada tak orang dalam dunia ni yg tak ada kawan. Impossible la kan. Setiap orang mesti ada kawan, sama ada bestfriend atau kawan biasa-biasa je.

Kadang-kadang persahabatan itu ibarat air yg mengalir. terus mengalir tanpa henti dan berlalu pergi. begitu jugalah dalam persahabatan, kita punya ramai sahabat dan sentiasa bersilih ganti. ke mana sahaja kita pergi mesti kita punya seorang kawan. Kawan yg baik pasti akan membawa kita menuju jalan yg baik. In Sha Allah. Pastinya kena pandai memilih kawan, jangan pilih kawan main tangkap muat je. Pengaruh seorang kawan pada diri kita memberi kesan yg kuat. Ibarat seperti  kita berkawan dengan penjual minyak wangi, kita pun akan berbau wangi juga. Sekiranya kawan kita seorang ulat buku, pasti kita akan terikut dengan perangainya yg suka membaca. Sedikit sebanyak pengaruh dari kawan akan terkesan pada diri kita juga.

Kadang-kadang Allah sengaja mencipta pertemuan supaya kita lebih mengenal erti persahabatan. dan kadang-kadang Allah sengaja memisahkan kita dengan orang yg kita sayang supaya dengannya kita lebih menghargai nikmat sebuah perkenalan. Dari persahabatan kita belajar untuk menghargai erti kehidupan ini. Kita sama-sama mengutip kenangan dan memori indah...suka, gembira, sedih, marah, kecewa. Allahu rabbi... sukar nak diungkapkan dengan kata-kata betapa manis dan indahnya ikatan sebuah persahabatan. Kita sendiri yg merasakan keindahannya.

Terima kasih pada kawan-kawan yg sudi jadi kawan Ida. kawan dari zaman kanak-kanak, kawan sekolah, kawan uni. syukran jazilan lakum kerana pernah hadir dalam hidup Ida, mewarnai hidup Ida dengan pelbagai warna-warni kisah suka duka, moga setiap kenangan dan memori yg tercipta ini mengukuhkan dan mengeratkan lagi ukhwah persahabatan kita lillahi Ta'ala. Terima kasih juga untuk setiap nasihat dan semangat untuk Ida teruskan perjuangan dan mujahadah dalam mencari ilmu di muka bumi Allah ini. terima kasih  atas segalanya. Pastinya dalam sebuah perkenalan akan ada perpisahan, itu suatu yg pasti. tapi ia tidak bermaksud perpisahan itu adalah selama-lamanya. tidak ada depan mata, bukan bermaksud sudah melupakannya. walau jarak yg memisahkan kita beribu batu, tapi bayangan dirimu sahabat tetap ada bersamaku, dekat di hati ini.

Tidak mudah untuk menghapus setiap kenangan kerana kenangan itu adalah kehidupan di masa lampau. biarpun keindahan itu sudah pergi di telan masa, relakanlah ia. berdoalah semoga Allah memberikan kebahagiaan yg lain untuk banyak lagi perkara yg ada, kerana setiap nafas yg dihembus adalah bersama cerita-cerita dalam kehidupan kita. bersyukurlah pada setiap tawa, ingatlah kepadaNya pada setiap air mata, Dia memiliki segala yg kita ada dan kita hanya meminjam anugerah ini dariNya.

## friends ..... I luv u all until jannah. Semoga Allah meredhai ukhwah persahabatan ini. In Sha Allah.




Ahad, 9 Disember 2012

# 6 kenangan itu indah

Assalamu'alaikum ^_^

Pengalaman lalu terkadang membuatkan hati kecil ini terusik, ketawa, sedih, marah... bila mengingati kisah masa lalu. dan terkadang kenangan masa lalu itu terlalu susah untuk dibuang dari kotak ingatan ini. masa lalu mengajar kita untuk menjadi lebih dewasa hari ini, menjadi lebih tabah menghadapi setiap dugaan yg mendatang. walau masa lalu itu ibarat awan mendung yg sentiasa mencurahkan hujan, tidak bererti hidup kita akan kelam selama-lamanya. Mungkin masa lalu itu, mengajar kita untuk lebih redha dengan setiap ketentuanNya.

Sesekali terlihat saat-saat indah bermain di bayangan mata, terlalu rindukan masa-masa lalu yg sering datang berlagu walau hanya di sebalik maya. kita melihat ke belakang dan mengharapkan saat itu kembali berulang. namun jawapannya hanya masa. waktu yg berlalu itu tidak mungkin menjengah kembali walau hanya seketika. kenangan dan ingatan itu milik Allah jua. Dia mengaturkannya adakalanya sebagai menduga, jalan kehidupan itu seiring ke hadapan dan kita seringkali menoleh ke belekang mencari apa? mencari duka lalu menangisinya?

palingkan wajahmu ke masa lalu sekadar sebentar cuma, untuk mencari pedoman dan pengajaran untuk hari muka. serahkan kepada Allah segala cerita, Dia yg mengaturnya. Dia telah menetapkan segalanya. untuk saat yg kehadapan, itulah kehidupan yg perlu diisi dengan segenap manfaat hanya dengan niat kerana Allah. dan setelah usaha, relakan segala berjalan seiring kehendakNya.



credit to page Aku Islam

Sabtu, 8 Disember 2012

# 5 Mohon keampunanMu

Assalamu'alaikum

Ya Allah,
terasa diri ini begitu kerdil di hadapanMu
terasa diri ini amat lemah untuk berada di hadapanMu
diri ini penuh dengan dosa dan noda
.
.
.

Sering kali aku lupa padaMu
seringkali aku melanggar perintahMu
dan 
seringkali aku lupakan setiap nikmat yang Kau berikan
aku terlalu alpa dengan nikmat duniawi yang sementara ini.
.
.
.


tetapi Ya Allah,
Engkau tidak pernah lupakan aku
Engkau tidak pernah tinggalkan aku jauh dari rahmatMu
Sesungguhnya Engkau selalu ada bersama ku
Engkau sentiasa ada memberikan kasih sayangMu
cuma aku yang buta 
buta mata hatiku untuk sentiasa mengingatiMu
Astaghfirullah al-'azim
ampunkan setiap dosa-dosaku Ya Allah.
.
.
.


Ya Rahman Ya Rahim,
di setiap nafasku ini, berikan aku peluang untuk sentiasa mengingatiMu
tunjukkan padaku jalan yang lurus
dan tuntunlah aku menuju syurgaMu
hanya padaMu Tuhan yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


******************************************

Seseorang itu akan sentiasa kuat selagi mana dia memiliki jiwa yg bergantung sepenuhnya kepada Allah meskipun disisinya tiada sesiapa. kerana dia percaya Allah akan menentukan sesuatu yg mampu terpikul oleh kemampuannya. keredhaan yg membantu seseorang untuk meneruskan kehidupan walaupun dihujani ujian. pastinya setiap kesulitan yg dihadapi dengan syukur dan tenang ada padanya ganjaran pahala dari Allah. Semoga kasih sayang Allah sentiasa ada bersama kita. In Sha Allah.



Sabtu, 24 November 2012

# 4 tesis + midterm

Assalamu'alaikum

Detik waktu kian berlalu. meninggalkan segala memori semalam. dan nyata detik waktu itu tidak akan pernah menunggu kita. realiti kehidupan ini perlu dilalui walau pahit, walau manis. tetap perlu dilalui dengan sabar dan redha.

waktu yg masih berbaki ini perlu digunakan sebaik mungkin untuk menyiapkan tesis atau bagi peringkat sarjana muda ni lebih familiar dipanggil sebagai latihan ilmiah. masih dalam tempoh untuk menyiapkan proposal. Alhamdulillah sy mendapat seorang penyelia yg sangaaat baik iaitu Ustaz Siddiq. pernah belajar dengan ustaz siddiq masa first sem dulu. Masa hantar tajuk tesis dulu, pasrah jer nak dapat penyelia mana tapi dalam hati ni selalu berharap supaya dapat penyelia yg dapat bagi kerjasama yg baik. (err...lebih-lebih je kan)

Actually ada enam orang student bawah seliaan ustaz siddiq iaitu Khair, Ridzuan, Taufiq, Safwan dan Shah Rizal and lastly sayalah (seorang je perempuan dalam ramai-ramai) huhuhu. Ikut plan sebenarnnya ustaz Siddiq nak bawa kami berenam pergi library UM semalam, tapi malangnya ustaz tak sihat. Eemm tak ape, mungkin tak ada rezeki untuk kami menjejakkan kaki ke sana. Semoga ustaz cepat sembuh, shafakaa Allah. ustaz banyak membantu kami menyiapkan proposal ni. every week kami akan ada perjumpaan dengan ustaz, discuss untuk siapkan proposal. ustaz banyak memberikan dorongan dan semangat pada kami. In sha Allah semoga Allah memberikan ganjaran pahala pada ustaz kerana banyak membantu sy dan kawan-kawan.

My thesis still in construction. hehe... banyak lagi yg perlu penambahbaikkan. In sha Allah semoga Allah memudahkan urusan sy untuk menyiapkan tesis ni. moga dapat siapkan dalam tempoh waktu yg ditetapkan. perasaan takut, bimbang dan cuak selalu bermain dalam fikiran ni. sebenarnya ni first time buat tesis, tak pernah ada pengalaman buat tesis. ada juga sy tanya pengalaman kawan-kawan yg belajar diploma. mereka pernah ada pengalaman menyiapkan tesis. dari merekalah sy kongsi pendapat dan pandangan.

Ustaz siddiq pesan nak siapkan tesis ni perlu rajin buat rujukan. maknanya lepas ni kena berkampung kat library ptsl. heheee..~ kena merajinkan diri membaca buku-buku di ptsl.

my first proposal tesis ^__^

     antara buku-buku rujukan tesis            






oh yaa next week ada midterm Kajian al-Qur'an Masa Kini. bila nak midterm baru merajinkan diri untuk study. kalau tak balik je kelas, simpan balik nota-nota yg dah belajar kat kelas. tak pernah nak baca balik. Aduuii.. kenapa diriku menjadi begitu malas nak study. hukhuk T__T. So, masa yg masih ada ni, lebih baik study yer qaseh. don't be lazy-lazy na.
tajuk yg perlu study n cover 100%

super duper rajin study midterm + proposal tesis




Jom study =D

Khamis, 22 November 2012

# 3 save our Gaza Pray for them

Assalamu'alaikum


Hari ini 22/11/2012 genap sudah sembilan hari kekejaman Israel terhadap semenanjung Gaza. setiap hari kehidupan rakyat Gaza di Palestin semakin terseksa rentetan serangan dari rejim zionis Israel yang menyerang meraka tanpa ada sedikit belas kasihan. Allahu Akbar. sayunya melihat kanak-kanak dan wanita yang tidak berdosa turut terkorban dalam peperangan. Saban waktu ramai penduduk Gaza yg terkorban. Mati syahid di jalan Allah. Semoga diberikan ganjaran syurga buat mereka.

Seorang pensyarah sy yang mengajar subjek Isu-isu Ekonomi pernah menayangkan sebuah video mengenai kekejaman tentera Zionis. Sebenarnya hari tu kami belajar bab jihad dalam ekonomi. makna jihad itu sebenarnya luas. bukan setakat berjihad dengan mengerahkan tenaga untuk berkorban di medan perang. jihad dari sudut ekonomi juga penting. Tanpa kekuatan dari sudut ekonomi mungkin kita mampu untuk menyediakan dana untuk berjihad pada jalan Allah. Dunia sekarang memerlukan wang untuk membeli kelengkapan peperangan, bekalan ubat-ubatan juga menyediakan bekalan makanan.

Masa 1 jam lebih kami menonton video yg memaparkan bagaimana rakyat di Gaza, Palestin survive untuk meneruskan hidup. Sedih melihat keganasan yang Israel lakukan pada saudara-saudara seIslam kita. Allah.. sukar untuk diungkapkan dengan kata-kata melihat penderitaan mereka. Satu perkara yg membuatkan hati semakin sebak, laju je air mata ni mengalir tatkala melihat seorang kanak-kanak yg ditembak. Allahu Akbar, bila dilihat jasad kanak-kanak tu dari depan..masih sempurna, tak ade darah yang mengalir, masih sempurna jasadnya. tapi rupanya sebelah belakang kepalanya terburai otak. kelu lidah. minda pula tak mampu nak menafsir apa yg dilihat oleh mata.  Satu kisah lagi di mana seorang kanak-kanak dicungkil keluar matanya oleh tentera Israel laknatullah sedangkan dia masih lagi bernyawa. Allah... tak sanggup lagi nak melihat setiap kesengsaraan dan penderitaan yang ditanggup oleh mereka. kisah ni hanyalah secebis dari keperitaan yg mereka hadapi, bagaimana untuk mereka meneruskan kehidupan mereka di sana. Kanak-kanak di usia muda tak gentar walau sedikitpun dengan tentera Israel. mereka sanggup membawa senjata hanya dengan tujuan untuk menyelamatkan tanah air mereka. 

Besar sungguh ujian Allah buat mereka. Mungkin kita tak mampu nak menolong mereka dari sudut tenaga. tapi Insha Allah sekurang-kurangnya kita mampu memberikan pada mereka di sana sebuah doa. mereka bertarung dengan senjata, kita kirimkan senjata doa. Moga-moga Allah kabulkan doa kita untuk saudara seIslam kita di sana. Sesungguhnya doa adalah senjata orang Islam.

Hasbuna Allah wa ne'mal wakeel. Allahurabbi berikan mereka kesabaran dan ketabahan untuk menghadapi ujianMu. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui setiap sesuatu yg berlaku.




Khamis, 8 November 2012

# 2 aku ada dia

Assalamu'alaikum  ^_^


I just wanna to share my sweet moment with my dearest friends. Macam tahun-tahun yg lepas kita orang memang tak pernah miss untuk tangkap gambar batch.Tapi yg touching kali ni, this year is for the last time untuk kami ambil gambar sama-sama.touching kan kan. T__T. I'm not sure if we still have time to take pic a together. bila dah grad nanti, belek-belek balik gambar ni seriously mesti teringat semula kt korang semua kan. kali ni ramai jugak yg nak bergambar, gambar last year tak cukup saf sebab ramai yg tak hadir.

tajuk entry kali ni aku ada dia means term "dia" is refer to my beloved friends, my family okuf. tempoh tiga tahun bersama-sama mencari ilmu di ukm ni,banyak sangat saat suka duka kita kan. struggle untuk siapkan assignment, study untuk kuiz, midterm and final exam. pastu hujung minggu membusykan diri tengok citer korea. tak pun keluar pergi window shopping kat metro kajang dan midvalley. assignment buat last minute.aissyy,, macam-macam perangai. tapi that is my sweet memory kat ukm ni, mana nak dapat kenangan macam ni.hahaa..

lets check it out the pictures >_<
 

















okufian batch 2010/2012









my luv UKM  >_<


Ahad, 21 Oktober 2012

#1 Allah...guide me all the way ^ ^


I know that You could easily take away everything You've given me.And I try to remember not to take anything for granted,because I know that one day suddenly this will all come to an end.So my last wish is for You to be pleased with me.

ya Allah,
guide me all the way to Your Jannah
ya Allah,
don't let me go astray because I need You by my side,I wish to be close.Close to You throughout my life.
ya Allah,
be with me all the way.

I know that sometime I do. I do forget that my next breath could be the last. Forgive me because I can't thank You enough. Forgive me when I doubt Your love. Now I pray for that day when all this stops and comes to an end. So my last wish is for You to be pleased with me.

Day by day passes...and I think that my time could be near. So I pray : "O God let this world be in my hands and not in my heart because soon I'll have to leave it."

Guide me all the way
Don't let me go astray
my love is for Allah forever  !___!



Ahad, 30 September 2012

Birthday girl....Ika ^ ^

Assalamu'alaikum >_<

Selamat hari lahir to my beloved friend Siti Zulaikha Pozi@ Ika yg ke 22.Eh..eh dah tua dah Ika.hikhik.. (perasan muda) =_= , my birthday will coming soon on this november.By the way, semoga Ika sihat-sihat selalu dan sentiasa berada dalam rahmat dan kasih sayangNya.Insha Allah. 

sempena dengan birthday Ika ni, kitorang buat majlis makan-makan sikit.Just panggil kawan-kawan terdekat jer.yg datang hari tu Yana, Sima, kak Atiqah dan saeidah. mastermind untuk majlis makan-makan ni ialah kak Shariha.Awal-awal pagi lagi dah mesej suruh pergi bakery nak sambut birthday Ika ^_^. Lepas kelas,cepat-cepat lari ke bakery,takut terlambat pulak.nasib baik lecturer keluar tepat pada waktunya.huhu..sampai jer kat bakery,rupanya diorang dah sambut birthday Ika,terlambat jugak sikit.

Part yg bestnya dapat makan kek dan snap the picture.  >_<. part bergambar ni memang tak boleh tinggal.



birthday girl Ika >_<


cake girl..eerrr *_*

kawan-kawan saya..!!! much luv for u all  =)

May Allah bless you always my dear Ika. Semoga ukhwah persahabatan yg terbina ini sentiasa kekal hingga ke akhir hayat.Insha Allah.

Jumaat, 21 September 2012

Assalamu'alaikum ^ ^

pagi tadi penat berjalan dari kolej dalam kelajuan 20km/j (sebab pejalan kaki okeh..).konon-konon takut lewat sampai kelas.tengok jadual kelas hari ni start pukul 11.00 pagi.okeh dah take noted.then,macam biasa bersiap-siap nak pergi kelas.tapi rasa ada something yg tak kena hari ni.apa dia yer?? just wondering.. hhhmmm 0__O

rupa-rupanya..know what?? diriku tersilap salin jadual.kelas pagi ni sepatutnya start pukul 10.00 laa.kuliah kajian tarekat dua jam.sy pulak pergi pukul 11 pagi.Aduii..malu la nak masuk kelas.At last,tak jadi masuk kelas.punya la tadi kemain lagi jalan laju-laju nak pergi kelas,tapi tak masuk kelas pulak.huhhuu.. T__T bukan apa, malu kot.Lecturer yg mengajar kuliah sporting je.tapi ustaz tu suka menyakat.minggu lepas si azwani dengan raja datang lambat pasal tak jumpa cari kelas.dah jadi perkara biasa kalau student tak jumpa cari kelas bila start sem baru.hahaa.. >_< satu kelas gelakkan diorang.tambah lagi ustaz pun joint sekali kenakan diorang.cuba bayangkan kalau sy masuk kelas lewat sejam.Ya Allah,malunya.selama ni tak pernah-pernah 'termissed' kelas.terpaksa minta nota dengan kawan-kawan.Adooiii.

takpe la.kita belajar dari pengalaman hari ni untuk mematangkan diri.kalau kita tak pernah buat silap,macam mana kita sedar kelemahan dan kekurangan diri kita kan.terima kelemahan itu dengan hati terbuka dan berfikiran positif.cuba perbaiki kelemahan itu sedikit demi sedikit.InsyaAllah,moga-moga kita dapat menjadi seorang insan yg lebih matang.setiap manusia tak sempurna,selalu buat kesilapan.macam sy.huhu...

p/s : tak nak missed kelas dah lepas ni...huhu.take noted qaseh!!! gggrrrrr. 



Rabu, 19 September 2012

Qaseh masuk penjara....biar betul?

Assalamu'alaikum ^ ^

warning : entry panjang.luangkan masa anda untuk membaca.. >_<

nak story sikit pengalaman buat praktikal kat Penjara Pengkalan Chepa.dua bulan lebih buat praktikal kat situ.Actually banyak sangat pengalaman duk kat penjara.walaupun ada jugak sikit-sikit pengalaman pahit tuh,tapi kenangan manis tu lebih berharga actually.

sape pernah try masuk penjara??cepat...!!!angkat tangan.tak ade kan,sape nak masuk penjara free2 macam tu je.uhukuhuk..Mula-mula rasa cuak jugak nak buat praktikal kat penjara.tapi dah terpaksa.boleh je nak choose tempat lain,tapi tym tu cuti semester dua bulan.so ingat nak pilih tempat praktikal yg dekat dengan rumah.dalam banyak2 tempat,ppc ni jelah yg paling dekat.adoii..terima jelah.pasrah walaupun terpaksa. T__T.

First tym menjejakkan kaki dalam penjara macam-macam benda fikir.takut pon ade.jumpa dengan penyelia kat sana..ustaz Ilham.ingatkan ustaz ni garang orangnya.rupanya sempoi jer..fuuh,nasib baik.then,kenal dengan staf-staf kat sana.pastu ustaz bawak kami (sy and dua orang kawan lagi) pergi kat penjara wanita.kat sinilah sy keje.ooppss..lupa nak bagitau awal-awal tadi.kat ppc ni ada 8 orang sume yg buat praktikal.sume coursemate sy.5 lelaki dan kami 3 ladies..hehe.

then,kat penjara wanita ppc ni kitorang ditugaskan untuk bantu cikgu maryana mengajar kelas ppi (macam kelas agama macam tu).so,bermula lah tugas kitorang kat sini mengajar banduan belajar fardhu ain, belajar mengaji dan mengajar macam-macam lagi.every thursday kitorang buat game.tak ade lah banduan2 tuh boring sangat.actually,kitorang ni dah puas memeras otak mencari idea nak buat game apa.macam-macam game kitorang buat.huhu.

mesti kita ingat banduan ni jahat kan..kan..betul tak?mula-mula sy rasa macam tu jugak.tapi bila sy sendiri berada dengan diorang,borak-borak dengan mereka dan tanya masalah mereka..barulah sy tahu sebenarnya tak semua banduan tu salah atau jahat.mereka pon macam kita jugak,cuma jalan yg mereka pilih tu salah. bila dah terdesak,macam-macam kita boleh buat.mereka pon macam tu lah.ada yg mengedar dadah, khalwat,menghisap dadah,rompak,bunuh...mereka tak mintak pon nak buat benda-benda macam ni. mungkin keadaan yg menyebabkan mereka jadi macam tu.

kadang-kadang mereka suka berkongsi masalah, sampai ada yg menangis..ada yg menyesal dengan perbuatan lalu.bila dengar masalah mereka, buat sy jadi berfikir.hidup ini adalah pilihan.di hadapan kita terbentang luas dua persimpangan...lorong kebaikan dan lorong kejahatan.mana satu pilihan kita, semuanya terletak di tangan kita sendiri lorong yg mana satu untuk kita pilih.terkadang buat sy berfikir.. takdir dan ketentuan Allah pada setiap hamba-hambaNya amat indah sekali.mesti ada sebab dan akibat kenapa Allah hadirkan ujian, mungkin Dia nak kita jadi hamba yg terus tabah,jangan pernah putus asa.

tempoh dua bulan sy bersama mereka,banyak menginsafkan diri.membuatkan diri sy lebih suka bermuhasabah.menilai kembali dosa dan kesilapan yg mungkin pernah buat tapi tak sedar.mungkin kita rasa senang dengan keadaan kita sekarang.tak pernah terfikir ujian dan musibah yg bakal terjadi.mana tau suatu hari nanti Allah hadirkan ujian buat kita.Moga-moga Allah kuatkan hatiku.InsyaAllah..Masa last day buat praktikal,kami bersalaman dan minta maaf kalau-kalau ada buat salah silap kan.tym tu rasa sebak sebenarnya.sy tahan air mata.tak nak nangis depan mereka.huhu...ada banduan yg nangis,sebak barangkali kami akan meninggalkan mereka.

banyak sangat kenangan dengan mereka.tiada apa yg kami mampu berikan pada mereka,cuma kami harapkan semoga setiap ilmu agama yg kami ajarkan pada mereka,semoga mereka amalkan dengan sebaiknya.tiada apa yg dapat membantu mereka selain mendekatkan diri pada Allah.dan harapan kami semoga mereka insaf dengan kesilapan masa lalu dan kembali ke jalan yg betul.setiap yg bernama manusia pasti akan melakukan kesilapan sebab manusia tidak sempurna.Semoga kasih sayang dan rahmat Allah sentiasa bersama mereka.

Antara kenangan manis kat sana, team safiyya tv9 (mesti pernah tengok kan3..) buat pengambaran kat sana. kalau tak silap tym tu sebelum bulan puasa.masa masuk keje pagi dah kecoh-kecoh dengar wadar bagitau ada orang tv nak datang.kitorang buat tak tahu jelah.tak amik kisah sangat.masa tengah mengajar kat kelas tu,tetiba team safiyya dah masuk.alamaaak!!!diorang nak shoot tym aku tengah mengajar ni ke (monolog ku di dalam hati). masa tu tengah mengajar iqra'.dah kelam kabut..nak buat macam mana ni!!!dah konfius dah bila tengok pengacara safiyya (Liyana) real depan mata wooo..selama ni tengok kat tv jer.uhukuhuk.well,buat muka selamba je.tapi dalam hati ni rasa nak tercabut jantung..berdebar-debar kot.hahaa..shooting tu dah on air kat tv9 9 sept lepas. tapi sayangnya tym tu diriku dah bertolak ke ukm.tak dapat nengok..sayangnyaa..mama cakap ada nampak muka sy tengah mengajar.hahaa..mesti kelakar kan.

pergi kelas ari tu,mula-mula bie yg tanya, "Eh,azida ada masuk tv kan ari tu?" "haa..yeker,xade lah" (bajet tak nak mengaku). hari ni pergi kelas,ada pulak kawan tanya benda sama..hahaa,,tumpang glamour jap.kuikui..bila lagi nak masuk tv kan...hehe ^_^

p/s:sori entry terlalu panjang.dah bagi warning awal2 tau. ^ ^.




Sabtu, 15 September 2012

Assalamu'alaikum

Fuuh..fuuuhh..!!!!manyak betul habuk kat blog ni.almaklumlah dah berbulan-bulan tak jenguk.malas nak menulis sebenarnya.ni nak kena kemas balik.sapu habuk-habuk yg ada.But finally Qaseh came back..hohoo 0__o

Dalam entry sebelum ni dah janji nak cerita experience masa buat praktikal kan.cerita yg tu kita hold on dulu okeh.Alhamdulillah syukur pada Allah swt kerana sy masih lagi diberi kesempatan dan ruang untuk meneruskan pengajian di ukm ni yg masih lagi berbaki setahun.Dah jadi super duper senior rupanya.Eemm..dah masuk tahun akhir,rasa macam baru je masuk u.Huhuu...

Eerrmm..something make me really sad T__T bila tak pasal-pasal kena tukar kolej.Yes I know that kolej burhanuddin helmi (kolej lamaku) tu depan kolej ibrahim yaakob je.setakat jalan lima minit pun sampai, bukan jauh sangat.Taapiii!!! kolej kiy tu actually tinggi bangat dong.Dah la flatlet gue tu nun di atas puncak bukit sana.Jauh nak jalan.Adoii..Masa daftar kolej ari tu, nasib baik ada kak Ain yg tolong angkatkan beg.Itu pun dah lelah bagai nak cari flatlet.Sediih woo.kolej kiy ni antara kolej yg t'tinggi kak ukm.Before this I always wondering macam mana la budak-budak kiy kena daki bukit kiy tiap-tiap hari.At last,sy sendiri yg merasa macam mana letih nak daki bukit tu..Huhuu..Apa la nasibku kena buang jauh-jauh macam ni.Macam daki bukit broga pulak...hahaa(lebih-lebih pulak). O__o

Tadi mengadu kat nany..cakap sakit kaki kena jalan jauh,pastu kena daki bukit (saje nak ngada-ngada) ngeeh..ngeh >_<. then nany suruh sabar,tinggal setahun lagi nak habis..kita datang sini nak cari ilmu. Okeh nany cayang..Tapi kan, rasa macam terasing pulak duk jauh-jauh ni.kat kawasan flatlet ni bukan ada orang pon.berapa kerat je budak-budak yg duduk sini.Eemmm...think positive is better right.reda dan terima setiap ujian dari Dia.I remind myself that maybe all that happens in my life there's something special behind it.Maybe for this time I don't know what is it.Mana tau Allah nak bagi sesuatu yg istimewa kan.Think positive >_<.

Semoga Allah memberikanku kekuatan untuk menempuhi liku-liku perjuangan mencari ilmu di sini.Moga ditetapkan semangatku untuk terus bermujahadah meniti setiap dugaan dan ujian yg diberikan.Aku hanyalah seorang insan yg lemah..tapi bila aku tahu bahawa Allah sentiasa ada bersamaku,sentiasa memberikan sesuatu yg terbaik dalam hidupku..aku reda dengan setiap ketentuanNya...kerana aku tahu pasti ada seribu hikmah yang tersembunyi.Yang pasti aku jangan pernah mengalah untuk meneruskan perjuangan di sini. InsyaAllah...moga dipermudahkan setiap urusanku.


jalan kat burhan.jalan ni lah yg sy lalu hari2 nak pergi fak. =)

=_=
tinggal kenangan dah.

Khamis, 28 Jun 2012

just reminder for me ^__^

Assalamu'alaikum

takdir Allah yg menemukan kita semua di sini dan takdir Allah jua kita terpaksa berpisah untuk sementara. dah cuti sem rupanya. cepat sangat masa berlalu kan. alhamdulillah pagi tadi sudah selamat menjawab paper last untuk exam sem kali ni.

cuti sem kali ni tak lama, lebih kurang dua bulan je. tengok kawan-kawan sume happy dapat balik kampung. sy pon sama jugak. cuti sem kali ni tak sama seperti cuti-cuti yg sebelumnya sebab sy dah start praktikal. kawan-kawan yg laen pon dah start buat praktikal jugak. eemm..tempat praktikal sy misteri sikit..somewhere yg begitu asing sekali bagi sy. tempat yg begitu miisteri. huu. nanti ada kesempatan baru sy cerita okeh. i think my be no need to story for this time. insyaAllah.. jika masih diberi kesempatan  ^__^. 

sy harapkan semoga dapat timba pengalaman baru di tempat praktikal nanti. risau bimbang cuak takut. perasaan tu sering kali membuatkan diri ni tak tenang bila memikirkannya. memikirkan segala kemungkinan yg mungkin akan berlaku nanti. ini pengalaman pertama sy belajar bagaimana memulakan langkah pertama dalam bidang kerjaya. mungkin dengan pengalaman ini membuatkan diri ini lagi matang dan dewasa dalam hidup. lagi bijak mengatur percaturan hidup yg memang penuh dengan pelbagai ujian dan dugaan.

ya Allah, permudahkan segala urusanku. Kau tenangkanlah perasaanku. mohonku ya Allah, agar Kau berikanku kekuatan untuk aku lalui denai-denai ujian dan cubaanMu, agar aku tak tewas di pertengahan perjalanan itu. aku ingin sampai ke penghujung denai itu. kerana dihujungnya ada nikmat kejayaan yg kau berikan untuk aku. aku ingin sampai ke hujung denai itu untuk aku cari manisnya ujian dan cubaan yg Kau berikan. lalu, aku mohon agar diberi kekuatan itu ya Allah.

buat kawan-kawan usul sume,
selamat bercuti dan menjalani latihan praktikal.
jangan nakal-nakal tau.
insyaAllah dengan izinanNya kita jumpa lagi next sem yea.
sayaaang kamu sume.


sy nak peluk awak lama2
sebab sy tak nak awak pergi jauh dari sy
T__T
insyaAllah...next sem jumpa lagi.
much love for you friends.


Rabu, 27 Jun 2012

looking for love

Assalamu'alaikum

Alhamdulillah... pagi tadi time tengah menunggu masa sebelum masuk dewan exam ada sorang kawan bagi kad walimatul urus. maknanya kad jemputan kenduri kawen. haa serius ni  kak Akhma nak kawen. ooh tidak ku percaya rupa-rupanya nak kawen dah kak Akhma. sungguh ku tak sangka. kalau tak silap batch usul tahun ni ada tiga orang yg nak kawen. gembiranya dengar kawan-kawan nak kawen ni. tumpang gembira sekali walau tuan punya badan ni tak tahu bila lagi. insyaAllah jodoh kita itu adalah hak Allah. Dia yg Maha Mengetahui segala-galanya. setiap pertemuan yg Dia takdirkan dalam hidup ini amat indah sekali.

tapi apa-apa pon tahniah kak Akhma. diam-diam ubi berisi rupanya kak Akhma ni. bak kata saeidah kecil-kecil cili padi, diam-diam ubi berisi. pepatah apakah itu. ^__^ hehe.. special untuk kak Akhma, semoga bahagia bersama suami tersayang hingga ke syurga. semoga menjadi seorang isteri yg solehah  dan seorang ibu yg penyayang. insyaAllah. barakallahulakuma. 

tetiba rasa macam nak kawen jugak. tapi mesti puan mama tak bagi. 

"ma...ma.. boleh tak kalau orang nak kawen", sambil buat muka comel  '__'

"habiskan belajar dulu, baru boleh kawen". haaa O_0. no kompromi langsung. aduss. dah agak dah mesti puan mama cakap macam tu. kalau encik abah lagi la, tak sempat nak cakap dah terketar-ketar takut nak bagitau. eemm.. sekadar khayalan semata-mata.




ya Allah
jika aku jatuh cinta
cintakanlah aku pada seseorang
yg melabuhkan cintanya padaMu
agar bertambah kekuatanku untuk mencintaiMu.




Selasa, 26 Jun 2012

seandainya dia milikku

Assalamu'alaikum


Ya Allah...
izinkanlah aku untuk mencintai seseorang dan juga untuk dicintai oleh seseorang. aku memohon padaMu hadirkanlah seseorang dalam hidupku yang mampu membimbingku ke arah mencari keredhaan cintaMu. aku bukanlah seorang yg sempurna, aku masih memerlukan bimbingan dari seseorang yg mampu membawa aku ke jalan yg diredhai olehMu. aku mahu bersama-sama dengan dia menuju jalan cintaMu yg hakiki.

ya Allah... 
seandainya telah Kau catatkan dia milikku, tercipta untuk diriku satukanlah hatinya dengan hatiku. titipkanlah kebahagiaan di dalam hati kami. ya Allah.. ku mohon apa yang telah Kau takdirkan, ku harap dia adalah yang terbaik buatku kerana Engkau tahu segala isi hatiku. 

ya Allah...
jika cintaku kau ciptakan untuk dia teguhkan hatinya, teguhkan imannya, sucikan cintanya dan lembutkan rindunya.

ya Allah...
jika hatiku kau ciptakan untuk dia. penuhi hatinya dengan kasihMu. terangi langkahnya dengan nurMu. bisikan kedamaian dalam kegelapan. temani dia dalam sunyi sebuah penantian.

ya Allah...
ku titipkan cintaku padaMu untuknya. sampaikan rinduku pada rindunya. bimbinglah cintaku dan cintanya. satukanlah hidupku dan hidupnya dalam cintaMu. kami ingin syurgaMu dengan kasih sayang.





Mencintai seseorang itu adalah hak kita. namun memiliki seseorang yang kita cintai tanpa ikatan sah dan halal itu bukan hak kita. jangan pernah takut melepaskan sesuatu yang belum berhak kita miliki. dia pasti akan kembali seandainya Allah menjadikan dia untuk kita miliki atau Allah akan menggantikan dengan yang jauh lebih baik. jangan pernah takut kehilangan sesuatu yang bukan hak kita.


Ahad, 24 Jun 2012

terkenang kisah lalu

Assalamu'alaikum

Lagi empat hari nak balik rumah.maknanya lagi empat hari waktu yg ada untuk menutup tirai sem empat ni.kejap je dah habis tahun dua.tahun depan dah final year.fuuh...takutnya,nak siapkan tesis pulak.pejam celik pejam celikrupanya dah nak masuk third year.

perasaan tu rasa macam kejap sangat masa yg ada sebenarnya berlalu meninggalkan segala kenangan dan cerita manis,pahit,kelat,masam bersama kawan-kawan.memang betul pengalaman dan kenangan yg pernah kita lalui sebenarnya banyak mengajar erti sebuah kehidupan.dari situ kita belajar untuk jadi seorang yg lebih matang dan dewasa dalam hidup.belajar untuk jadi ke arah seorang yg lebih baik dari yg sebelumnya.


teringat masa mula-mula masuk ukm dulu (saja nak ingat balik). masa kat sekolah lagi sy dah mindset betul-betul dalam kepala ni nak apply bidang syariah lepas habis stpm.masa tu tak tahu kenapa suka sangat subjek syariah.masa stpm dulu belajar subjek syariah dengan ustazah wan dan ustaz hilmi.tambah pulak ustaz hilmi tu kelakar orangnya.suka kenakan sy kat kelas.suka panggil sy wan.suka tanyakan soalan macam-macam kat sy.

tambah pulak time tu tak berapa suka subjek usuluddin walaupun ustazah Mahatom dengan ustazah Fatimah teramat-amat baik.dua-duanya caring sangat-sangat.pernah ustazah Mahatom bawak kacang,gula-gula dengan biskut kat kelas tambahan bagi kita orang makan gara-gara tak nak bagi mengantuk.kelas tambahan petang faham-faham je lah.Time nak exam pulak sanggup ustazah bagi kita orang satu kelas makan madu.baik betul ustazah.tapi sekarang semua tu dah tinggal kenangan.kalau tak silap ustazah Mahatom,ustazah Fatimah dengan ustazah wan,sume dah pindah sekolah lain.Rindunya T__T.

sambung balik cerita tadi.so masa isi upu first choice sy pilih syariah sebab masa tu memang nak sambung belajar dalam bidang syariah.second choice and so on baru sy pilih subjek usuluddin.tapi Allah dah tetapkan yg terbaik untuk sy.Allah dah berikan pilihan terbaik yg meletakkan sy berada di tempat sekarang.sy dapat further my study dalam Ijazah Sarjana Muda Usuluddin dan Falsafah.subjek yg sy tak suka dulu.masa tu terkejut jugak,kenapa dapat usuluddin.sebenarnya bila fikir balik kadang-kadang something yg kita tak suka itulah sebenarnya yg paling paling terbaik (siap bagi ayat taukid lagi) bagi kita.sebab Allah Maha Mengetahui,Dia dah tetapkan apa yg terbaik dalam hidup kita.

masa tu sy terima dengan redha.sy tak paksa diri untuk terima sesuatu yg sy tak suka.sebab sy pasti dan yakin itu adalah pilihan dan peluang terbaik yg Allah berikan untuk sy.kalau sy tolak,bimbang peluang kedua tidak sebaik dengan peluang yg sudah dapat.bila dah lama belajar usuluddin baru sy tahu dan faham apa sebenarnya yg ada di sebaliknya.belajar subjek apa sekalipun perlu kepada minat dan istaqamah yg berterusan.

seriously mesti sy rindukan saat-saat bersama kawan-kawan kat sini.tempoh tiga tahun sama-sama berjuang di medan ilmu di sini bukan satu tempoh yg lama.singkat sangat.kadang-kadang terasa masih belum betul-betul kenal dengan kawan-kawan semua.lepas habis study nanti masing-masing akan bawa haluan sendiri.  seperti sy juga,cuma masih belum tetapkan lagi perancangan untuk masa depan.

perancangan Allah dalam hidup kita sebenarnya indah sangat.Dia sudah rencanakan something yg special untuk kita.bila Allah hadirkan peluang dan pilihan yg terbaik dalam hidup kita,jangan lepaskannya.walau kita rasa tak suka, terima dan redha dengan setiap ketentuannya.sebab bila kita redha,apa yg Allah tarik akan dikembalikan berkali ganda daripada sebelumnya.dalam hidup tak semua dapat peluang kedua.bila sudah dapat hargainya,kerana itu mungkin peluang terakhir untuk kita.  


saje letak gambar kuceng ni.
comel sangat ^__^
nak cubit2 jer dia.




Khamis, 21 Jun 2012

Dia untukku selamanya

بسم الله الرحمن الرحيم


*
*
*
*
*

If you feel that you are very down
Just close your eyes and say :
"This is my journey.He puts me here.
It's His plan.So I have to carry on
and trust Him".


Dear Allah,
Sometimes is hard for me to understand 
what You really want to happen in my life
But I trust You
because 
I know You will give me
what is the best for me.

Alhamdulillah... thank you Allah.

(^__^)

Selasa, 19 Jun 2012

detik waktu kita bersama


Assalamu'alaikum

Actually entry ni nak post beberapa bulan yg lepas tapi selalu tertangguh je.Hari ni rasa rajin pulak nak tengok balik gambar-gambar lama,tetiba tertengok gambar masa pergi family day okuf ari tu.

Program family day ni memang dah jadi aktiviti tahunan kami adik-beradik okuf.Sometimes nak juga luangkan masa bersama kawan-kawan semua.Study tu study jugak tapi kadang-kadang perlukan waktu untuk release tension jugak kan.Jadi 28/4/12 yg lepas kami semua berehlah aka berpiknik di Sungai Congkak.Itu je tempat terdekat yg mampu nak pergi.Maklumlah nak pergi jauh-juah sangat memerlukan bajet yg besar.Well tak kisah kat mana pun kan,asalkan dapat meluangkan masa bersama-sama.Actually agak susah sebenarnya nak cari masa nak berkumpul sama-sama sebab masing-masing ada kerja dan tanggungjawab sendiri dengan assingment yg bertimbun-timbun tambah lagi dengan kerja-kerja lain.Masa yg ada ni elok  kiranya digunakan sebaik-baiknya untuk merapatkan lagi ukhwah antara kita semua kan.

Kami pergi sana konvoi dengan kereta.Tapi tak semua kawan-kawan batch yg dapat ikut sama mungkin ada kerja yg perlu disiapkan.Mula-mula kumpul dekat masjid dulu then bila dah semua sampai baru bertolak.Sampai kat sungai congkak dah tengahari.Set up tempat dan barang-barang makanan semua.Budak laki siapkan tempat untuk bbq.

First time sy sampai kat sungai congkak.View kat situ cantik sangat.Patut la ramai orang suka datan berkelah.Suasana kat situ macam berada betul-betul kat dalam hutan.Kami pergi hari tu time hujung minggu memang ramai orang kat situ datang bawak family.Budak-budak apa lagi seronok boleh main air sungai.

Aktiviti pertama kami ialah main game bola beracun.Group mana yg kalah akan didenda.Seronok juga main,kelakar pun ada bila ada group yg kena denda yg bukan-bukan.Ada kena nyanyi,kena berenang.Macam-macam feel diorang ni.Habis main game kami pergi makan.Kenyang sangat dapat makan ayam bbq,nuget bbq,mihun goreng.Makanan ni semua kami gotong-royong masak ramai-ramai.yg bestnya budak laki pun tolong sekali,tolong basuh ayam jer.part masak mihun dengan perap ayam tu bagi kat kami yg perempuan,,tak jadi bihun nanti kalau budak laki yg masak.hehe..

Then sebelum balik ada aktiviti tukar-tukar hadiah.Hadiah sy tukar dengan saiedah,dapat set tuperware siap ada gelas,sudu,garpu dan beberapa biji gula-gula dan mamee.Terima kasih saiedah bagi hadiah kat akak.hehee..

Seronok dapat luangkan masa bersama kawan-kawan semua walaupun sekejap je.Tak pe..ada masa nanti kita pergi lagi yer.InsyaAllah..seronok sangat.

kelakar je tengok gelagat diorang sume ni.

*
*
*


kumpul depan masjid sebelum bertolak
^__^



adik-beradik okuf.much luv for u all okeh
'__'


ini cik jie,cik sabar ngan ba'i..tengah bakar ayam





lapor..lapor.awat ayam ni lambat sangat masak
0__O


sambil2 tunggu ayam masak,kita main bola dulu.


view of sungai congkak.
canteek


2 orang jejaka
^__^

turn kakak-kakak pulak masak



ni masa mula2 nak bakar ayam..yg ni pak cik Syuib namanya
hehe





ini twin sy tau,Hasparina.

Moga ukhwah persahabatan antara kita sentiasa terbina di atas rasa kasih sayang.sayang kamu semua.
 ^___^


Jumaat, 15 Jun 2012

cerita kita bersama..teman

Assalamu'alaikum

Alhamdulillah masih diberi kesempatan dan ruang waktu untuk melakar memori-memori suda duka dalam hidup ini.Ada kawan bertanya kenapa awak buat blog..nanti nak tulis apa je kat blog tu.Actually macam-macam boleh tulis kat blog,depend pada minat sebenarnya.Ada orang yg tulis blog ni untuk berkongsi cerita,resepi masakan  atau boleh juga dijadikan sebagai wadah yg terbaik untuk menyebarkan nasihat-nasihat dan ilmu-ilmu yg bermanfaat.Kebanyakkan remaja sekarang suka menulis blog.Banyak lagi yg boleh kita gunakan kemudahan blogging sekarang tetapi jangan sesekali gunakannya pada jalan yg salah ok. '__'

Bagi sy menulis blog ni cuma sekadar suka-suka.Maybe oneday bila dah tua-tua nanti boleh bukak balik blog dan baca balik cerita-cerita dan kenangan suka duka yg pernah dilalui sepanjang hidup ini.Sometimes kita lupa atau mungkin terlupa kenangan suka duka kita masa dulu-dulu.Bila kita baca balik apa yg pernah kita tulis mesti kelakar kan.hehe..Dan bagi saya menulis blog ni actually melatih kemahiran menulis sy yg terpendam.Dulu pernah berangan nak tulis cerpen (saja suka-suka) because I really luv writting. Sometimes banyak sangat idea nak tulis macam-macam cerita.Tapi selalu cerita tu tak habis, huhu..InsyaAllah masih simpan impian untuk siapkan satu cerpen.Harap-harap impian tu akan tercapai satu hari nanti..^__^

Sebenarnya nak citer..sekarang tengah musim exam final sem.Alhamdulillah sudah selesai menjawab 3 paper.Tinggal lagi 4 paper.huhu..Something yg sy suka before start exam ialah study group time study week..cewaah sebabnya boleh study sama-sama dengan kawan-kawan.Ilmu itu mesti dikongsi baru ada keberkatannya kan.Kadang-kadang masa belajar dalam kuliah tak semua yg kita faham,tapi bila study group ni at least kita boleh sharing kat kawan-kawan ilmu yg kita ada.Sharing is caring right..Hewhew.

And menjadi tradisi bagi sy dengan kawan-kawan untuk buat study group bila tiba musim exam.Tak adelah sume subjek..tak sempat kot just study subjek yg memang killer iaitu Logik aka mantiq.Susah betul subjek ni nak faham.first time belajar masih blur-blur lagi.Still tak faham apa yg ustaz ajar.But then bila dah lama-lama baru boleh faham.Dan bila buat study group Alhamdulillah makin faham cuma perlu banyak buat latihan.Dah jawab paper mantik minggu lepas,tak tahulah result nanti macam mana.Ustaz bagi markah tinggi kt sy tau,nanti sy belanja ustaz aiskrim cornetto ea (ayat membodek ustaz..huahua).

Biasalah hidup student u laen sikit nak dibandingkan dengan student sekolah.Masa zaman sekolah dulu rasa macam dah tension belajar.Rasa macam lepas sekolah menengah lega sikit tak payah nak buat homework yg banyak-banyak.Tapi bila masuk u lagi susah rupanya belajar. assingment,kuiz, presentation,midterm.Haa tula ingat senang ke nak cari ilmu ni.ni baru sikit ilmu Allah yg kita cari kalau nak dibandingkan dengan ilmu Allah yg sangat luas tu.Sometimes rasa diri ni kerdil sangat sebab kalau kita nak bangga-bangga dengan ilmu yg kita ada hanya setitis berbanding dengan ilmu Allah yg seluas lautan.Rupanya kita ni kerdil sangat kan.Kalaulah kita dapat manfaatkan setiap ilmu yg setitis yg kita dapat itu dengan sebaik-baiknya alangkah beruntungnya kita,dapat beramal dengan ilmu Allah.Tapi kita yg bernama manusia ni seringkali leka dan tewas dengan segala bisikan syaitan.Mudah-mudahan Allah berkati setiap ilmu yg kita belajar.



alamak tatotnya tengok mata kak sha
*__*

kak sha  & ika yg sedang fokus study


ini lah kami.. ^__^

study...study.


katakanlah (wahai Muhammad):"Kalaulah semua jenis lautan menjadi tinta untuk menulis kalimah-kalimah Tuhanku,sudah tentu akan habis kering lautan itu sebelum habis kalimah-kalimah Tuhanku,walaupun Kami tambahi lagi dengan lautan yang sebanding dengannya sebagai bantuan"

(Surah al-Kahfi:109)

Don't ask God to make ur life easier...ask Him to make u a stronger person.
Perjuangan kita untuk mencari ilmu Allah masih belum tamat..Semoga teman-temanku Sima,Yana,kak Sha,Ika,Chah dan yg lain-lain dikurniakan oleh Allah kejayaan di dunia jua di akhirat.InsyaAllah..moga dipermudahkan.sayang kamu semua ^__^

Isnin, 11 Jun 2012

mengemis rindu kasihMu Rabbi

Assalamu'alaikum

0__o


Tuhan dulu pernah aku menagih simpati
kepada manusia yana alpa jua buta
Lalu terheretlah aku di lorong gelisah
Luka hati yang berdarah kini jadi kian parah

Semalam sudah sampai ke penghujungnya
kisah seribu duka ku harap sudah berlalu
tak ingin lagi ku ulangi kembali
gerak dosa yang menghiris hati

Tuhan dosaku menggunung tinggi
tapi rahmatMu melangit luas
harga selautan syukurku
hanyalah setitis nikmatMu di bumi

Tuhan walau taubat sering ku mungkir
namun pengampunanMu tak pernah bertepi
bila selangkah ku rapat padaMu
seribu langkah Kau rapat padaku Ya Allah



Oh Allah...
forgive my sins and guide me on the right path.
'__'