Sabtu, 30 November 2013

#34 life.is.beautiful.

Assalamu'alaikum

semua orang pernah merasa dilema kan, berada di persimpangan di antara dua haluan.puas berfikir mencari keptusan yg betul sama ada ingin memilih haluan kanan ataupun haluan kiri.kedua-dua haluan tersebut adalah baik dan memberikan manfaat pada diri.berbagai persoalan dan jawapan yg bersarang di minda.mana satu pilihan yg tepat.terkadang dalam membuat keputusan kita terpaksa memikirkan juga perasaan orang lain.perlu menjaga hati orang yg tersayang.andai tersilap nanti akan melukakan hati semua orang.ini menyebabkan kita menjadi keliru . . . risau . . . bimbang dan takut andainya pilihan yg akan kita ambil nanti membuatkan kita rasa menyesal di kemudian hari.mungkin kita akan menyalahkan diri sendiri dengan keputusan tersebut. "alangkah baiknya kalau aku ...." "kenapa dulu aku tak buat macam ni ...." "kenapa dulu aku tak fikir macam ni ....." 

benarlah apa yg dikata kita sebagai manusia hanya mampu merancang, tetapi Allah swt jua yg menjadikan perancangan kita itu benar-benar terlaksana atau sebaliknya.andainya perancangan tersebut tidak berlaku seperti yg diharapkan,jangan sedih.jangan marah.jangan pernah sesekali ada perasaan menyesal.mungkin apa yg kita mahukan dan inginkan pada ketika itu masih belum sampai saatnya nanti.

tapi kenapa?bukankah kita selalu berdoa pada Allah swt.sentiasa memohon padaNya dengan hati yg tulus suci dan dengan perasaan rendah diri sebagai hambaNya.tetapi kenapa Allah tidak memakbulkan doa dan permintaan kita? ya sudah tentu Allah itu Maha Sempurna.Dia adalah ar-Rahman dan ar-Rahim.Dia mendengar setiap permintaan dan doa dari hamba-hambaNya sebab Dia Maha Mendengar.bila tiba saatnya pasti Allah swt akan memakbulkan setiap doa-doa kita. 

pernah tak dengar ada kata-kata hikmah menyatakan ;

"Allah never give you what you want, but He gives you what you need"

benarlah apa yg tersirat di dalam kata-kata ini.andai Allah swt memberikan apa sahaja yg diminta oleh manusia ; kekayaan,kecantikan,kecerdikan dan apa sahaja sudah tentu hidup ini nampak terlalu sempurna.tanpa ada ujian dan dugaan yg mencabar.tetapi sebaliknya Allah swt hanya memberikan rahmat dan anugerahNya kepada yg benar-benar memerlukan.hidup inilah adalah satu pilihan.kita berhak membuat apa sahaja pilihan dalam hidup.andai pilihan tersebut silap, jangan pernah ada perasaan menyesal.kesilapan yg kita lakukan itu sebenarnya mematangkan diri untuk menjadi lebih dewasa dan tabah menghadapi ujian dan dugaan.semoga pada masa hadapan kesilapan itu tidak akan pernah berulang kembali.

2 ulasan: